CHEMEX

4 minuten

92°C

30 gram

  1. Kook het water op 92°C. Maal de koffiebonen middel grof. Vouw het filter en plaats het in de de opening van de Chemex. TIP: maak het filter nat, zodat je achtergebleven papiersmaken verwijderd en de zijkanten van het filter aan het glas plakken. Gooi het water weg voordat je begint met het bereiden van de koffie. 
  2. Verdeel de koffie in het midden van de Chemex, vermijd de natte zijkanten, omdat het kan plakkken. Verdeel de koffie door met de Chemex te tikken.
  3. Plaats de Chemex op de weegschaal, tarreer en start de timer. Schenk het gekookte water, zorg ervoor dat al de koffie nat is en schenk tot 60 gram. Wacht 30 seconden, zodat de koffie kan ontgassen, beter bekend als Blooming.
  4. Voeg 100gr water toe in een ronddraaiende beweging iedere 30 seconden, totdat je 500gr hebt bereikt. TIP- zorg ervoor dat je niet op de zijkanten van het filter schenkt, blijf +/- 1cm uit de kant.
  5. Laat de koffie lopen, dit zou ongeveer 3 minuten moeten duren. Soms loopt de brew sneller of langzamer. TIP- zodra de koffie is doorgelopen controleer of het koffiebed plat is. Dit geeft aan hoe consistent je hebt geschonken. Als de ene kant hoger is dan de andere, of als er een deuk in het midden is heb je kans dat sommige delen koffie te veel of te weinig zijn geëxtraheerd. EXTRA TIP- loopt je koffie te langzaam en heb je een gelijkmatig koffiebed, maal je koffie dan grover. Loopt je koffie te snel, maal dan fijner.